tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café, gevestigd in de voormalige “Ingenieurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie & thee, wijn of bier en verrassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en jazzsessies. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Openingstijden

Maandag - donderdag 08.30 - 23.00 uur

Vrijdag 08.30 - 01.00 uur

Zaterdag 09.00 - 01.00 uur

Zondag 09.00 - 23.00 uur

Onze keuken is open maandag t/m zondag tot 21.30 uur.

Van 1 januari tot 1 maart is de keuken open tot 20.30 uur.

Aangepaste openingstijden

Op feestdagen zijn wij vanaf 09.00 uur geopend (1e en 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag)

Koningsdag 27 april 09.00 - 17.00 uur

Eten wat de kok schaft

IMG_1174.jpg

Toen we begonnen leek het zo leuk. Elke dag een andere kaart. Is iets op? Dan maken we toch gewoon iets anders lekkers. Dit soort ideeën ontstaan op het moment dat je van je hobby je werk maakt. Werken met producten van het seizoen en eigenhandig de groenten van het land halen bij Zorgboerderij Klarenbeek.

Uh….en toen was er de realiteit…..Elke dag een andere kaart? Hoe dan? Wanneer wordt dit bedacht? Hoe koop je in? Hoe breng je de wisselende ploeg in de bediening van de wijzigingen op de hoogte? Kortom iets te veel uitdagingen. Dat plan moest dus worden aangepast. In de loop van de jaren hebben we met grote regelmaat geschaafd aan de kaart, de uitgebreidheid en de frequentie van het wisselen van de gerechten.

 Nu na 5 jaar zijn we heel trots op wat er staat. Want ondanks dat er een paar ideële plannen overboord gegooid moesten worden, zijn wij achter de basis blijven staan.  De hoofdgerechten wisselen niet meer dagelijks, de salades en soep ook niet…. Maar elke dag een andere kaart, jazeker! Altijd is er wel iets anders en nog steeds tHUISgemaakt met de producten van het seizoen. Dus niet slecht toch? Het eten wat onze kok schaft.

Ik wens je veel personeel..

Het leek zo’n leuk idee. Samen een koffie- en wijnbar opstarten en dan ook zelf taarten bakken, biertjes tappen, serveren en in de keuken staan. Dit was ook het advies dat wij van alle professionele partijen kregen. Doe zo veel mogelijk zelf.

Dus tegen de tijd dat de opening in zicht kwam, gingen wij (Katelijne en Eline) wel op zoek naar collega’s, maar vooral niet al te veel. Nog tussen het bouwstof, de bussen met verf en alle werkmannen in, zetten wij een paar klapstoeltjes op. Klaar voor de sollicitatie gesprekken. Met als belangrijkste criterium voor de selectie ‘Enthousiast en Gastvrij’. Gelukkig waren wij de groei van de economie net voor en was er toen nog wat te kiezen. Dus met een mooie combinatie van ervaren en minder ervaren krachten, jong en oud, man en vrouw en alles wat er tussen zit, zijn wij 5 jaar geleden begonnen.

serina.jpg

Direct na de opening moesten we ons enthousiaste plan bijstellen. Het idee van zelf op de vloer staan klonk wel heel aantrekkelijk, maar hoe dan? We moesten bijschaven, extra mensen aannemen, de kaart weer aanpassen, managen, nog meer bijschaven, nog meer mensen aannemen, nog meer bijschaven en de gasten kwamen gelukkig direct al. Dus al snel bleek dat ons idee van zelf meewerken een idealistische utopie was.  Het bedrijf moest immers ook geleid worden.

De eerste weken was er bewust gekozen om geen hiërarchie te hebben binnen de gelederen. Dus iedereen werd gevraagd mee te werken op zijn of haar niveau en het talent kwam vanzelf boven drijven. Door de drukte van bedrijfje spelen, werden niet wij maar onze collega’s het vertrouwde gezicht voor de gasten. En dat bleek een succes!

Ik wens je veel personeel….. Een uitdrukking met niet persé een heel positieve klank. Maar wat zijn wij trots op ons team. Een team dat nog steeds geselecteerd wordt op ‘Enthousiasme en Gastvrijheid’. Een team dat staat voor tHuis aan de Amstel en onze vaste gasten dat ene echte thuis gevoel geeft. Dus kom maar op….. Niet zo zeer met veel personeel, maar leuke collega’s en fijne mensen om mee samen te werken zijn altijd welkom!

 

Aan de slag!

Serre.jpg

Direct na de pop-up expo was het de beurt aan Stadsherstel om te gaan renoveren. Ruim 8 maanden lang zijn bouwvakkers, loodgieters, houtbewerkers en talloze vakmensen aan de slag geweest om het pand van nieuwe leidingen, vers stuc, behang en schilderwerk te voorzien, naast reparatie aan kozijnen en plafonds, sanitair en andere originele details. Het pand werd helemaal teruggebracht in originele stijl, inclusief gemarmerde wanden langs de trap, houtgeschilderde lambrisering, een nieuwe houten vloer, en alle kleuren en behang zoals het in de beginjaren moet zijn geweest. Ook de tuin werd aangelegd volgens oude ontwerpen, waarvoor de tuinarchitect de archieven in was gedoken.

Eindelijk konden Eline en ik langzaamaan onze eigen zorgvuldig uitgezochte spullen naar binnen dragen. Zo hadden we bijvoorbeeld de unieke gelegenheid om uit het naastgelegen voormalige bedrijfsmuseum van Nuon attributen te halen die verwijzen naar het verleden: de gasfabriek waar stadsgas uit kolen werd gemaakt. Van foto’s, diverse meetapparatuur, een reeks strijkijzers, een loeizwaar fornuis, tot diverse isolatoren; allerlei gebruiksvoorwerpen of instrumenten uit de fabriek mochten we meenemen. Een mooie knipoog naar het verleden én leuke decoratie voor ons café en de diverse ruimtes boven. 

En toen was het voorjaar 2014. Pasen naderde, de zon begon te schijnen, wij besloten klaar te zijn  voor onze eerste gasten…

Hoe het ooit begon.....

Katelijne van Wensen is samen met haar compagnon Eline van Gulik eigenaresse van tHUIS aan de AMSTEL. Al vijf jaar werken ze zij aan zij om van tHUIS aan de AMSTEL voor iedereen een tHUIS te maken.

8 jaar geleden rende Katelijne vaak via de Korte Ouderkerkerdijk, toen nog een straatje achteraf langs woonboten, tegelhandel en rommelige haventjes waar nog ouderwets getankt kon worden. Hier lag een oud herenhuis verscholen achter een hek waarlangs het onkruid stevig groeide…Katelijne zag potentie!

P7152107.JPG

 “Dit zou wel eens de ideale plek kunnen zijn voor een café. Met een groot terras en tuin met gazon, waar buurtbewoners, fietsers en wandelaars een lekkere koffie of goed glas wijn kunnen drinken in de zon, of juist in de schaduw van die grote oude bomen...”

Van de gemeente begreep ik vervolgens dat het pand horecabestemming zou krijgen en dat er gewerkt werd aan een openbare aanbesteding. Dat zou nog wel even gaan duren… Maar ik bleef verder dromen over mijn plan en besloot een ondernemersplan te gaan schrijven.

Ik wilde perse die aanbesteding winnen. Het ging hier nl om de directeurswoning van de Zuidergasfabriek, een oude woning, die ooit het thuis was van enkele families, en daarna van een kunstenaar met zijn familie, zo kwam ik tot de ontdekking. En wat ík er van zou willen maken was ook een soort thuis. Voor de gasten, voor personeel, voor leveranciers.. een plek aan het water waar iedereen zich thuis voelt. tHUIS aan de AMSTEL dus…!

20131030_095632.jpg

Tijdens de open monumentendag van 2011 kon ik voor het eerst binnenkijken. Alle oude ruimtes waren nog intact, ornamenten aan de plafonds, koperen beslag, openhaarden met marmeren schouwen, glas in loodramen, alles was er nog! Kleine sfeervolle ruimtes, maar voldoende plek voor wat stoelen hier, wat tafels daar, een bar, keuken…hier kon ik mijn plan wel realiseren.

Eind 2012 had de gemeente al haar wensen en eisen op een rij en werd de aanbesteding openbaar gemaakt. Het plan dat ik samen met Stadsherstel in de tussentijd had geschreven kon na wat finetunen worden ingeleverd. Stadsherstel, Emma Architecten en tuinspecialist Debie & Verkuijl hadden een prachtig voorstel, dat samen met mijn exploitatieplan het winnende concept werd!

Het ondernemen kon nu echt beginnen, vanaf medio 2013 kon er gewerkt gaan worden aan de realisatie van de plannen. In datzelfde jaar ontmoette ik Eline, mijn huidige compagnon, ook zij zag mijn plannen wel zitten. Onze samenwerking groeide en resulteerde op 1 september 2013 in een 1 daags pop-up café en expositie in het pand voor geïnteresseerde buurtbewoners, investeerders, familie en vrienden, als voorproefje op wat er komen zou. De woning was net volledig leeggehaald door de laatste antikraak bewoners, en wat overbleef waren kale lege ruimtes met oude details, afgescheurd behang en vermolmde raamkozijnen. Wát een fantastische en ruwe sfeer voor een expositie!

2019: tHUIS aan de AMSTEL bestaat 5 jaar!

Op 18 april 2014 gingen de deuren van tHUIS aan de AMSTEL open. Dit jaar vieren we dat we vijf jaar bestaan. 5 mooie jaren waarin we zijn gegroeid en veel mee hebben gemaakt. We zijn trots dat we deze mooie plek met zoveel fijne mensen mogen delen.

Deze pagina hebben we voor dit lustrumjaar speciaal gecreëerd om jullie een stukje mee terug in de tijd te nemen. We laten je hier zien en lezen hoe tHUIS aan de AMSTEL ontstaan en in de loop van de jaren veranderd is, maar we zullen ook nóg verder terug de tijd ingaan en je meer van de historie van dit prachtige pand en haar omgeving laten zien… Veel leesplezier!

De Ingenieurswoning in 2011, 2014 en 2019.

 

Nieuwsbrief

 

Contact

tHUIS aan de AMSTEL
Korte Ouderkerkerdijk 45
1096 AC Amsterdam 

Algemeen@thuisaandeamstel.nl
020 354 7520

Reserveringen en verhuur:

06 1143 6065 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 08.30 - 23.00 uur
Vrijdag    08.30 - 01.00 uur
Zaterdag 09.00 - 01.00 uur
Zondag   09.00 - 23.00 uur

Keuken open dagelijks tot 21.30 uur, van 1 jan tot 1 mrt tot 20.30 uur.
Reserveren voor café vanaf 6 personen 020 354 7520

Powered by Plint.cc & Noun- Amsterdam