tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café in de voormalige “Ingenieurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie, wijn en bijpassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en proeverijen. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Apr
3
Jun 3

Expositie Rick Keijzer 3 april tot en met 3 juni 2017

Beeldend kunstenaar Rick Keijzer woont en werkt in Amsterdam. Hij maakt ruimtelijke werken waarin oxide processen en verandering van materialen een sterke rol spelen. De thema's binnen zijn werk zijn beïnvloed door zijn cultuurwetenschappelijke interesse en gaan over de definitie van beschaving, de neiging van de mens alles te preserveren en het cyclische karakter van het leven. Deze thema's vinden vorm in sculpturen, muurreliëfs en 'schilderijen' waarin staal, goud, zilver en organische materialen worden gebruikt.

Op vrijdag 7 april opent zijn solo expositie bij tHUIS aan de AMSTEL. Maar liefst 3 verdiepingen en de tuin worden gevuld met kunst! De opening is van 17.00 tot 19.00uur. Daarna is de expo nog tot begin juni te zien. (Op de bovenste verdiepingen hangen werken in vergaderruimtes die verhuurd worden, neem dus van te voren contact op als je alle werken wil bezichtigen.)

www.rickkeijzer.com

Jun
5
Sep 3

Expositie Jaap Broersma: “Treffen met het Amstelkwartier”

“Treffen met het Amstelkwartier”

 

tref·fen (trof, heeft getroffen)

 

1 raken bij slaan, schieten enz.: het doel treffen; dit portret is goed getroffen lijkt net echt
2 geluk hebben; boffen: je treft het
3 (van iets slechts) overkomen: een zware ramp heeft die familie getroffen
4 ontroeren
5 vinden, ontmoeten: waar kan ik je treffen?
(bron: van Dale woordenboek)

Nog geen vijf jaar geleden was de gloednieuwe wijk het Amstelkwartier een rafelrand in Amsterdam. Een braakliggende strook, ingesloten door Amstel, industrieterrein en Bijlmerbajes. Nu wordt er gebouwd, gewoond en geleefd. Bijna alles is nieuw. Alleen de watertoren en een aantal directiewoningen van de oude gasfabriek hebben de transitie naar de nieuwe tijd doorstaan. Bewoners die overal vandaan komen, bouwen er een gezamenlijke toekomst. Er heerst een pioniersgeest, er wordt samengewerkt en er wordt ruzie gemaakt. Mensen zijn aan het ontdekken. Sommige bewoners hebben hun eigen huis of appartement laten bouwen, anderen leven gestapeld in de grote studentenflat. Een echte supermarkt is er nog niet, wel een winkel voor luxe keukens en een glamoureuze tandarts.

Hoe gaan die bewoners met elkaar om? Hoe zoeken ze de verbinding en waar slaan ze de piketpaaltjes om de ruimte af te scheiden? Elke wijk heeft zijn eigen signatuur. Die wordt doorgaans gemaakt in de eerste jaren na het ontstaan. Eenmaal gezet, is die signatuur moeilijk nog te veranderen. Het is het DNA van de wijk en dat wordt doorgegeven aan de volgende bewoners.

In het kunstproject “Treffen met het Amstelkwartier” onderzoeken Jaap Broersma (kunstschilder) en Wilma Mik (historica) het DNA van het Amstelkwartier. Ze schrijven over het dagelijkse leven, de historie en de ontwikkelingen in de buurt. Daarnaast leggen zij in beelden en schilderijen hun impressies van de buurt en haar bewoners vast. Een aantal van deze schilderwerken zijn deze zomer al te zien in tHUIS aan de AMSTEL. Van het kunstproject wordt een boek gemaakt dat medio 2018 zal worden aangeboden aan alle bewoners van het Amstelkwartier.

Jun
11
10:00 am10:00

Amstellanddag

tHUIS aan de AMSTEL doet ook actief mee aan deze Amstellanddag!

Stichting Beschermers Amstelland organiseert zondag 11 juni 2017 voor de 11e keer de Amstellanddag. Dit is niet alleen bijzonder omdat het een eeuwenoud cultuurhistorisch landschap betreft, maar omdat je deze dag onder andere bij de boeren kunt rondkijken en er allerlei leuke en interessante activiteiten zijn. Ook zijn er wandelingen uitgezet, kun je fietsen huren en het fort bezoeken. Bovendien kun je de heerlijkste (biologische) streekproducten proeven en kopen.

De pondjes varen op de Amstellanddag dus pak je fiets en ga op ontdekkingstocht!

tHUIS aan de AMSTEL maakt natuurlijk deel uit van Amstelland en zal daarom de streekproducten extra in het zonnetje zetten. Ben je ook dol op lekkere biologische kaasjes? Kom dan zeker langs! En voor kinderen staan spelletjes en limonade klaar.

Kijk voor meer informatie, plattegrond en de feestelijke opening op:

https://www.beschermersamstelland.nl

Jun
18
11:00 am11:00

Dag van de Architectuur, zondag 18 juni

AMSTELKWARTIER: RONDLEIDINGEN IN BIJZONDERE GEBOUWEN

Deze dag staan de deuren van culinair en artistiek café tHUIS aan de AMSTEL open voor publiek. In de voormalige 'ingenieurswoning' van de Zuidergasfabriek kun je alle ruimtes bezichtigen en kun je deelnemen aan lezingen.

Kom 18 juni naar een van de zes lezingen
en ontdek de historische achtergrond van tHUIS aan de AMSTEL

De eerste en de laatste van de reeks worden gegeven door Jurg Hertog en Jaap Hulscher samen. Architect Jurg Hertog, van Emma Architecten, licht toe hoe schoonheid en ambachtelijkheid de rode draden vormden tijdens de restauratie van de voormalige ingenieurswoning en het overig werk van Emma.

Jaap Hulscher, Hoofd Restauratie en Planontwikkeling Stadsherstel, zal vertellen over de functie van monumenten die Stadsherstel voor de stad belangrijk vindt: de methode Stadsherstel.

DEZE TWEE LEZINGEN ZIJN OM:

12.00-12.45uur en 16.00-16.45uur voor max. 30 personen.

Let op: de lezing duurt 45 minuten, aansluitend geven de sprekers een rondleiding van 30 minuten. De vier andere lezingen zijn tussen 11.00 uur en 16.00 uur en gaan onder andere over de geschiedenis van het landschap en de stad.

Geef je hier op en koop je ticket!

Tot zondag 18 juni!

Bezoek de websites van Stadsherstel, Emma Architecten en dagvandearchitectuuramsterdam

 


Apr
17
3:00 pm15:00

Paas Proeverij & Masterclass Riedelglas

Café tHUIS aan de AMSTEL bestaat 3 jaar!

Om dit te vieren organiseren wij op 2e paasdag in samenwerking met enkele van onze leveranciers een proeverij door het gehele pand.

Op zolder is er op elk heel uur een Masterclass van slijterij de Gouden Ton waar zij de invloed van (Riedel) glaswerk op het proeven van wijn laten beleven. Hiervoor worden natuurlijk hun eigen heerlijke wijnen gebruikt die ook te koop zijn.

Onze koffieleverancier Catch Coffee brandt niet alleen zijn bonen zelf maar neemt iedereen ook graag mee in de verschillen tussen bonen uit verschillende werelddelen en temperaturen waarop bonen gebrand worden. Al uw prangende koffievragen kunt u deze middag stellen.

De inloop is vrij, je kunt je intekenen voor de Masterclass.

En wil je alleen maar zitten en genieten? In het café en op het terras komen wij langs met onze typische tHUIS aan de AMSTEL hapjes. Laat je verwennen met verse Hollandse kaas van de Blaarkop koe, wilde ganzenworstjes naar uniek recept van Meneer Wateetons, de tHuisgerookte zalm of verse Brabantse asperges. Reserveren is niet nodig, er is genoeg voor iedereen.

 

Apr
16
1:30 pm13:30

Paasconcert Carmen Gomes Inc. & WhoSheDo

Op zondag 1e paasdag organiseren we een swingend jazzy paasconcert op het terras!

Geniet van 13.30 tot 19.00uur van de warme klanken van 2 bijzondere zangeressen:

Carmen Gomes Inc. en WhoSheDo, beide spelen al vaker op de zondagmiddag, komen deze zondag lekker buiten spelen en zingen!

Bij onverhoopt minder mooi weer gaan we naar binnen.

Apr
16
Apr 17

Paasbrunch 2017

PAASBRUNCH OP PAASZONDAG 16 en PAASMAANDAG 17 APRIL

Van 10.00 tot 14.00 uur:

Uitgebreide brunch met onder andere roerei met zalm en verse jus

€ 17,50 per persoon

reserveren vanaf 2 personen per mail aan reserveren@thuisaandeamstel.nl

Kinderen kunnen spelletjes doen en creatief eieren schilderen op Zolder!

 

 

Apr
9
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Rehana

Zondagmiddag 9 april, vanaf 15.30 uur: Rehana Begum

Rehana zingt met hart en ziel prachtige jazzstandards in de stijl van grootheden als Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan. Haar warme, omfloerste stem leent zich uitstekend voor bruisende swing, pittige latin, romantische ballads en zwoele bossanova's. Zingen is voor haar het pure plezier van verhalen vertellen op muziek, of dat nu op het podium van een volle jazzclub in Rome is of tijdens een intiem feest in Nederland.

Rehana is als jazzvocaliste aan de opleiding voor jazz en lichte muziek in Amsterdam geschoold.

http://www.rehanabegum.com/

Apr
2
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Carmen Gomes Inc.

Zondag 2 april 15.30u: Carmen Gomes inc. "Souljazz with a bluesy touch”

Een optreden van Carmen Gomes Inc. is een verkenning in muziek. Omdat de leden van het kwartet als geen ander weten dat geen twee uitvoeringen van een nummer ooit hetzelfde kunnen zijn en omdat het misschien wel juist om die verkenningstocht gaat.
CGI is: Gitarist Folker Tettero; zijn bluesy sound zorgt voor net het beetje gewicht dat Gomes nodig heeft om haar stem te kunnen laten leunen op zijn akkoorden en riffs. Dat geeft bassist Peter Bjørnild en drummer Bert Kamsteeg op hun beurt weer meer vrijheid, zodat ze Gomes muzikaal uitdagen om tot het uiterste te gaan. En dat merk je. Haar op het conservatorium geschoolde stem kan kreunen, grommen en uithalen. Ze maakt haar nummers persoonlijk en oprecht, maar tegelijkertijd uitdagend en meeslepend, vol passie en energie.

Carmen Gomes Inc. draait om vier muzikanten die een perfecte melange zoeken van individuele expressie en harmonieus samenspel. Muziek die wordt gemaakt door vier mensen die begrijpen dat er uiteindelijk maar één de baas is. En dat is het lied.

Carmen Gomes won het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en de "Singer of the Year Award" bij het Concours van het Breda Jazz Festival, dat werd gewonnen door haar band. Ze maakte opnames met het Metropole Orkest, speelde op het North Sea Jazz Festival, het Yokohama jazz festival in Japan, Copenhagen Jazzfestival en trad o.a. op met Louis van Dijk en Eric Vloeimans, Rob de Nijs, Angela Groothuizen en het Goede Doel. Carmen Gomes Inc. heeft diverse theater tournees gemaakt en 12 albums uitgebracht.
    
....Carmen Gomes is een Amsterdamse die als jazzsinger wordt geafficheerd, maar veel meer is. Met haar schitterende, intiem sensuele stem kan ze alle kanten op. Een krant schreef: ‘Als ze blues zingt, klinkt ze alsof ze zo van het katoenveld is afgeplukt, bij een gospelachtig nummer ga je halleluja roepen.’ Hier geen gospel, maar halleluja is wel op zijn plaats. Ze swingt, ze bluest en er zijn soulinvloeden. (Ton van Bemmel)

SoundStage! uit de V.S:
‘… Gomes, who has taken the songs to their bones and then restructured them to suit her style. Thus "Fever" doesn't sound like a cover of Peggy Lee; it sounds like a brand new take on a familiar song. You emerge from hearing it not thinking it's better or lesser than Lee's version, but that it's a valid new interpretation that could have come first.'

…Gomes heeft een bevallige, bluesy stem, die balanceert tussen sensuele overgave en beheersing. (E. van den Berg - De Volkskrant )

….Als ze blues zingt, klinkt ze alsof ze zo van het katoenveld is afgeplukt, bij een gospelachtig nummer ga je halleluja roepen. (Het Parool)

..Gomes schrijft mooie, intrigerende stukken, die ze zelf zeer overtuigend zingt. Gomes heeft door haar stem en composities weliswaar het voortouw maar het groepsgevoel spat van het eindresultaat af. -Ton Ouwehand – Jazz.

...Ze weet het grotendeels door haarzelf geschreven repertoire een weldadige expressiviteit mee te geven (HP/De Tijd)                                                                                                   

...En het belangrijkste is misschien nog wel dat ze de blues heeft. Niet letterlijk in de zin dat ze de blues zingt - wat ook af en toe wel gebeurt - maar in de zin dat haar stembuigingen doordrenkt zijn van alles waar de blues voor staat en dat is geen geringe prestatie (Trouw)

 

Mar
26
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Bondarev Trio

Zondag 26 maart vanaf 15.30 uur: het Bondarev Trio

The trio was established in early 2014 in Amsterdam by jazz trumpeter Evgenii Bondarev together with Stijn de Wit on double bass and Robin van Rhijn on drums. The trio represents old traditions of jazz in popular jazz standards written by the greatest well-known composers such as Cole Porter, George Gershwin and Duke Ellington.

Piano-less format of the jazz trio gives more harmonic space for the soloist and requires much stronger connection between the musicians. It gives in a way even more harmony then playing with piano or guitar, in additional there is more space sound-wise, which is fully used by these three talented musicians. The trio with a wide range of sounding the trumpet of Evgenii Bondarev, from lyrical and soft to wild and blues, melodic approach of playing double bass of Stijn de Wit and speaking drums of Robin van Rhijn allows an audience to enjoy real jazz.

 

Mar
5
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Patrick Verheij & Friends

Zondag 5 maart vanaf 15.30uur: Patrick Verheij & Friends

Collectief Verheij & Friends bestaat uit een groep professionele muzikanten die hun sporen verdienden op evenementen, festivals en theaters door het hele land, en ver daarbuiten. 

Hoewel de musici jazz geschoold zijn speelt de groep voornamelijk vintage pop en soulsongs. Mooie liedjes. Persoonlijk. Van eigen bodem, maar vaak op Amerikaanse leest geschoeid. De hebben daarbij hun eigen 'vintage', doch eigentijdse 'sound' ontwikkeld.

De bezetting deze winter: Klaas van Donkersgoed (percussie) & Dave Breidenbach (bas) & Folker Tettero (gtr) & Katrin Koegel (vocals) en founder Patrick Verheij (MC en vocals).

Feb
26
3:30 pm15:30

Live Jazz @ Zondagmiddag - WhoSheDo

Elke zondag tussen 16.00u en 19.00u live Jazz, blues, ballads & bossa's.

Zondag 26 februari: WhoSheDo

WhoSheDo brengt swingende jazz in de stijl van de Cotton Club en de Moulin Rouge: de nostalgische sfeer uit de jaren 20 en 30, met jazz, whisky, champagne, cigars en gangsters.

WhoSheDo heeft een spannend repertoire: naast opzwepende swingnummers, speelt WhoSheDo sfeervolle ballads, of krijgen hits van deze tijd, zoals van Rihanna, Amy Winehouse en Jessie J, een jaren 30 tintje.

Onlangs heeft WhoSheDo een album uitgebracht met geheel eigen repertoire. De liedjes met pakkende melodieën zijn geïnspireerd door o.a. jaren 20 en 30 swing en gypsyjazz. Alle teksten zijn geschreven door frontvrouw Mylène Hanson. Ze zijn gevat, met humor doorspekt en gaan over onderwerpen van deze tijd.

WhoSheDo bestaat uit muzikanten die als geen ander weten wat swingen is en zorgt gegarandeerd voor een uniek optreden dat stijl, enthousiasme, humor en sfeer uitstraalt!

info@whoshedo.nl | www.whoshedo.nl | www.youtube.com/watch?v=1mPxLHCcT1U

Feb
5
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Trio Elzz

Zondag 5 februari, 15.30 - 18.00uur: Trio Elzz

Wij zijn trio Elzz en spelen het Americain songbook rond. Ballads, bossa's en swing. Quillermo en Thomas zijn gepassioneerde jazzmusici, die de standards gebruiken in persoonlijke improvisaties. Els beweegt zich vrij door de teksten en de melodie-lijnen, een prettige wandeling op een zondagmiddag.

Je kunt hen horen op www.Quillermocelano.com en www.thandersen.com.

Els Teunissen is te vinden op www.elzz.nl, maar je laten verrassen is ook een idee!!

Feb
5
Apr 1

Expositie Peter van Wees

Expositie Peter van Wees 6 februari tot en met 1 april

Peter ontwerpt ook, al dan niet in opdracht, logo’s lampen, stempels, tegels en tapijten.

Voor meer informatie: pwvanwees@versatel.nl

Jan
1
5:00 pm17:00

Nieuwjaarsborrel

Op 1 januari is iedereen van harte welkom tijdens onze Nieuwjaarsborrel! Toost je met ons mee op een nieuw jaar?

Vanaf 17.00u staat er een glaasje prosecco voor je klaar!

015.jpg

Tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben we muziek van de Squeaky Boots! Zij treden al geruime tijd samen op, en intussen hebben ze helemaal hun stijl gevonden. Het liefst zingen ze vintage songs uit de jaren '30, '40 en '50 (denk aan de Andrews Sisters, jazz standards, Pink Martini), waar ze hun eigen draai aan geven. De optredens en muziek zijn vrolijk, persoonlijk en er is altijd ruimte voor een beetje tongue in cheek.

Eerst een frisse neus halen met de nieuwjaarswandeling? Meld je aan via info@thuisaandeamstel.nl, of loop gewoon gezellig mee, we starten om 14.00u.

Vanaf 17.30uur serveren we een boerenkoolmaaltijd.

Kinderen mee? In de ruimtes op de 1e verdieping worden spelletjes en tekenspullen klaar gezet! Ook de sjoelbak wordt weer van zolder gehaald.

We zijn op 1 januari geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

Jan
1
2:00 pm14:00

Nieuwjaarsdagwandeling

Wandel mee het nieuwe jaar in!

Ook dit jaar organiseren we weer met veel plezier de tHUIS aan de AMSTEL nieuwjaarsdagwandeling! Loop je mee?

We starten de wandeling om 14.00u en zijn rond 16.00u weer terug. 
We lopen langs de Amstel naar groengebied Amstelland, waar we over laarzenpaden en door weilanden ploeteren. Langs boerderijen en boomgaarden, over sloten en door de modder... wees voorbereid!

Terug bij tHUIS aan de AMSTEL staan glühwein en erwtensoep klaar (€5).

Aanmelden voor de wandeling graag via info@thuisaandeamstel.nl zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen.
 
Voor tHUISblijvers zijn er natuurlijk weer spelletjes en een warm café!

Om 17.00u heffen we vervolgens het glas op het nieuwe jaar en vanaf 17.30u is er een boerenkoolmaaltijd. Inschrijven niet nodig, zoek een gezellig plekje!
(we zijn op Nieuwjaarsdag open van 12.00 tot 20.00)

 

Jan
1
Apr 16

Jazz in 2017: het overzicht!

Ook in 2017 tot aan het voorjaar live jazz op de zondagmiddag, van 15.30 tot 18.00uur.

Jazz, blues en ballads, met en zonder vocalisten; elke week weer een bijzonder gezelschap met eigen klanken. Benieuwd wie er wanneer komt spelen? Hier vind je alle bandjes/muzikanten tot en met half april in één overzicht.

Patrick Verheij & Friends: 15 januari, 12 februari en 5 maart

Patrick Verheij & Friends: 15 januari, 12 februari en 5 maart

Trio Elzz: 8 januari en 5 februari  

Trio Elzz: 8 januari en 5 februari

 

WhoSheDo: 26 februari, 19 maart en 16 april

WhoSheDo: 26 februari, 19 maart en 16 april

Carmen Gomes Inc.: 29 januari, 2 april en 16 april

Carmen Gomes Inc.: 29 januari, 2 april en 16 april

The Squeaky Boots: Nieuwjaarsborrel 1 januari

The Squeaky Boots: Nieuwjaarsborrel 1 januari

Rehana: 22 januari, 12 maart en 9 april

Rehana: 22 januari, 12 maart en 9 april

Bondarev Trio: 19 februari en 26 maart

Bondarev Trio: 19 februari en 26 maart

Dec
23
9:30 pm21:30

Concert "How the light gets in" Songs of and inspired by Leonard Cohen

Een alternatieve kerstviering met Patrick Verheij & Friends
Over hoe in donkere tijden het licht binnenkomt

Eind oktober reisde vertolker Patrick Verheij naar het Griekse eiland Hydra, waar zijn inspirator Leonard Cohen wereldhits schreef als ‘Bird on a wire' en ‘So long Marianne’. Op het moment dat Verheij aankwam in de hoefijzervormige haven van Hydra bracht Cohen zijn laatste album uit. Een zwanenzang, een requiem over Hydra, over muze Marianne. Verheij wist niets van het uitkomen van het album toen hij daags ervoor zijn reis boekte. Bij terugkomst in Amsterdam overleed Leonard Cohen. Een mysterieuze samenloop? Werd de reis van Verheij naar Hydra onbedoeld een studiereis, een voortijdige bedevaart?

Op 23 december improviseert, duidt en hertaalt Patrick Verheij werk van Leonard Cohen. Dit doet hij samen met de live band van 'Friends'. Van 21.30 tot 22.45 uur.

Gratis entree, bijdrage naar waardering wordt op prijs gesteld.

Aanmelden graag via patverheij@gmail.com of via info@thuisaandeamstel.nl

 

Verheij.jpg

Patrick Verheij & Friends: Kees Post (piano), Folker Tettero (gitaar), Dave Breidenbach (bas), Rowin Tettero (drums).

Cohen schreef 'Brid on a wire' omdat een vogel vanaf een electriciteitskabel op zijn hoofd poepte. Verheij bezocht Cohen's huis op Hydra en 'the wire'. Dit was eind oktober, voordat Cohen stierf. Juist op de dag dat 'You want it darker' uitkwam.

 

Dec
11
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: the Squeaky Boots

Welkom bij de Squeaky Boots! We treden al geruime tijd samen op, en intussen hebben we helemaal onze stijl gevonden. Het liefst zingen we vintage songs uit de jaren '30, '40 en '50 (denk aan de Andrews Sisters, jazz standards, Pink Martini), waar we onze eigen draai aan geven. Leuk detail is dat we niet alleen maar nummers uit die periode zingen, maar ook top 40-nummers die zijn voorzien van een vintage sausje. Onze optredens en muziek zijn vrolijk, persoonlijk en er is altijd ruimte voor een beetje tongue in cheek.

Dec
5
Mar 12

Expositie Laura Kamphuis - Proud Sisters - 5 december t/m 12 maart

PROUD SISTERS - MADE BY LAU

Laura Kamphuis is een jonge en talentvolle kunstenares, gevestigd met haar eigen Atelier in Amsterdam. In 2014 is ze afgestudeerd in Media Styling & Vormgeving aan de Academie Artemis. Laura schildert met acrylverf op linnen doek. 
In deze serie schilderijen - speciaal gemaakt voor deze expositie in het café - trekken het opvallend kleurgebruik en de herhaling in vorm & patroon de aandacht. Laura wil met deze serie 'Proud Sisters' de hedendaagse vrouw in het daglicht plaatsen. De aanzienlijke hoeveelheid witte verf in haar doeken staan symbool voor inzicht, openheid en bezieling.
Neem alvast een kijkje op haar website www.madebylau.com

Dec
5
Feb 5

Expositie Marc Olthoff - Fotografie - 5 december t/m 5 februari

Marc Olthoff’s fotografische beelden: "Stories", "Captivating", "Extra-Ordinary"

Marc maakt prikkelende beelden die de aandacht van de toeschouwer langer vasthouden dan een ogenblik. Ze tonen een incompleet verhaal, iets verrassends/onverwachts en roepen de vraag op wat er nu precies gebeurt binnen en buiten het beeld.

De series “Stories” en “Captivating”  plaatsen de toeschouwer in de positie van een voyeur. Hij/zij ziet iets dat waarschijnlijk niet gezien had mogen worden.

De beelden tonen meestal maar een deel van het verhaal; Bij nadere bestudering blijkt er soms meer informatie in het beeld, maar toch blijven er een aantal punten open om zelf in te vullen.

De toeschouwer wordt verleid om te overwegen wat hij nu ziet en wat het betekent om zo tot een eigen invulling van het verhaal te komen.

“Captivating” toont personen in een ongemakkelijke situatie.

Terwijl de meeste mensen zich zouden proberen te bevrijden, lijken deze personen het lijdzaam te ondergaan ... Waarom…

Het creatieve proces waarin de toeschouwer het verhaal ‘afmaakt’ is een essentieel onderdeel van deze twee series.

De serie “Extra-Ordinary” toont alledaagse objecten die op een creatieve manier samengevoegd zijn met een knipoog. Zo maakt Marc bijvoorbeeld bloemen of fruit tot acteurs in een verhaaltje.

Voor Marc is een beeld gelukt als een toeschouwer er ’s avonds, thuis, met een glas wijn nog even aan denkt..

Marc Olthoff (50; Bleiswijk) richt na een carrière als Directeur Technologie bij Unileversinds 2012 al zijn aandacht op zijn passie voor fotografie. In 2015 is Marc afgestudeerd aan de Fotovakschool. Marc is het afgelopen jaar meerdere keren internationaal onderscheiden:

-          Een Zilveren medaille bij de Prix de la Photographie Paris

-          Een Bronzen medaille bij de Moscow International Foto Awards

-          13 eervolle vermeldingen bij wedstrijden in Amerika en Rusland

-          Onlangs 5 eervolle vermeldingen bij de ND Awards.

Zijn beelden passen niet eenvoudig in een standaard hokje. Misschien zijn ze het beste te omschrijven als “Verhalende Foto’s”. Ze tonen meestal iets onverwachts, iets verrassends en roepen de vraag op wat er nu precies gebeurt in en buiten het beeld. Bij nadere bestudering vindt de toeschouwer meer informatie in het beeld, maar toch blijven er een aantal punten open om zelf in te vullen. De beelden prikkelen de fantasie van de toeschouwer om het verhaal achter de foto zelf te vormen. Meer informatie op www.photography.molland.nl.

 

Dec
5
9:00 am09:00

Expositie Anna Khodorovich - 5 oktober t/m 4 december

Anna Khodorovich komt oorspronkelijk uit Rusland. Ze woont en werkt sinds 2004 in Amsterdam en is beeldend kunstenaar en vormgever.
Maart-april 2015 werd Anna als bijzonder talent gespot en uitgenodigd om deel te nemen aan een speciale schildersklas bij de Wackers Academie (Jim Harris en Sam Drukker). In 2016 studeert zij onder begeleiding van Sam Drukker met succes af aan dezelfde Academie. Ze won in juni 2016 de Rembrandt Young Talent Award tijdens het Noordwijk schildersfestival.
Anna’s werk was o.a. te zien in het MoMA te Moskou.
Samen met Urban Painters Amsterdam gaat Anna regelmatig een project aan.

Zie ook: www.urbanpainters.nl

Bij tHUIS aan de AMSTEL hangt tot begin december onder andere de serie Langs het Water.

Dec
4
Dec 5

Expositie Lisa Schamlé - 5 oktober t/m 4 december

Lisa Schamlé (1989) studeerde af aan de opleiding Theatraal Performance aan de toneelacademie in Maastricht. Op de opleiding specialiseerde ze zich in fotograferen en theatermaken. Na de academie richtte ze samen met vier anderen de performance groep genaamd La Isla Bonita op. Daarnaast werkt ze ook als zelfstandig acteur.

Bij tHUIS aan de AMSTEL is tot begin december onder andere een verrassende serie gesluierde vrouwen te zien. Opgegroeid in Amsterdam oost, omringd door veel verschillende culturen, ervoer Lisa zelf dat andere culturen je horizon kunnen verbreden. Als klein kind al was ze gefascineerd door gesluierde vrouwen. Ze zag deze niet als religieus symbool maar als een stuk kleding dat esthetisch interessant is.

La Voie The La Perspective is een serie zelfportretten over vrouwen met een hoofddoek.

Voor al haar fotografisch werk zie http://portraitsofall.tumblr.com/

Nov
27
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Erik Verweij Jazzgroup

Aanstaande zondag 27 november, 15.30u: De Erik Verwey Jazzgroup

Dit kwartet draait al een tijdje mee in jazz op de zondagmiddagen. Pianist Erik Verwey (29) heeft een aantal bekende musici uit de Nederlandse (jazz-)muziekscene en daarbuiten uitgenodigd. Zij spelen een mix van oude en relaxte jazz/blues/bossa. Dat wordt gegarandeerd weer een swingende middag!

Durk Hijma - gitaar; Camiel Jansen - contrabas; Daniel van Dalen - percussie; Erik Verwey - piano.

www.erikverwey.com

Oct
30
3:30 pm15:30

Jazz, blues & balads op de zondagmiddag: Nicoline Pouwer

Zondag 30 oktober 15.30u: Nicole Pouwer

Nicoline heeft als veelzijdige zangeres maar één doel voor ogen: het publiek laten genieten van prachtige muziek, intrigerende verhalen en een pure performance.

Door haar studie’s aan het Rotterdams Conservatorium, The Royal Academy of Music in Londen en haar jarenlange ervaring op het podium, weet zij van elk optreden een bijzondere beleving te maken. Kwaliteit en spontaniteit zijn een gegeven.

De Volkskrant over Nicoline: ”Nicoline valt op met haar bijzondere stem en energieke présence”. Haar optreden tijdens het Noord Zie Jazz Festival wordt door het publiek betiteld als “één van de beste optredens van het festival”.

Op dit moment is ze druk bezig met het opnemen van haar debuut album Deep Water. Eigen materiaal, vanuit jazz & pop invloeden geschreven. Gitaristen Peter Tiehuis & Peter Pluer, drummer Martijn Vink en bassist Aram Kersbergen zullen op het album te horen zijn.

Samen met jazz-pianist Erwin Hoorweg speelt ze zondag 30 oktober bij tHUIS aan de AMSTEL. Check haar website voor meer informatie: www.nicolinepouwer.com of ga naar haar facebookpagina

Oct
2
3:30 pm15:30

Jazz, blues en balads op de zondagmiddag

Vanaf 2 oktober iedere zondagmiddag live jazz, blues en balads in onze huiskamer! Dit najaar treden weer fantastische jazzbandjes op, elke zondagmiddag tussen 15.30 en 18.00uur. Kom luisteren en relaxen! Patrick Verheij & Friends, de Erik Verweij Jazz Group, Carmen Gomes Inc., de Squeaky Boots en Trio Elzz!

Zij en wij hebben er weer ongelooflijk veel zin in!

Zondag 2 oktober: Patrick Verheij & Friends, met o.a. Katrin Kögel

Sep
30
Oct 14

Uitslag tHUIS aan de AMSTEL AVONDLOOP 30 september

Afgelopen vrijdag 30 september is de 2e editie van de tHUIS aan de AMSTEL Avondloop gehouden: een 10 kilometer hardloopwedstrijd langs de Amstel en door groengebied Amstelland.

Het was een heerlijke zonnige en sportieve avond geworden, met zeker 80 deelnemers! 

Dank voor jullie enthousiasme, en graag tot volgend jaar!

De nu echt definitieve uitslagen vind je hier: http://results.sporthive.com/events/6188607351654483712/races/393594

IMG-20151023-WA0001.jpg
Aug
6
9:00 am09:00

Workshops tuinonderhoud

Elke maand tot eind oktober kan er gewerkt worden in de prachtige tuin van tHUIS aan de AMSTEL. Iedereen is welkom om onze workshop tuinonderhoud, onder begeleiding van een professionele tuinman, bij te wonen. Met zowel theorie als praktische tips én lekker samenwerken in de tuin.

Begin maart zijn we weer gestart met een nieuw seizoen, een gedeelte van de tuin is gesnoeid en het gras is weer gemaaid. De volgende workshopochtend staat gepland op zaterdag 2 juli.

Elke maand behandelen we een ander onderwerp, bespreken we wat theorie, en gaan we vooral lekker aan de slag!

Deelname is gratis en voor de koffie wordt gezorgd, je hoeft alleen stevige schoenen en groene vingers gestoken in tuinhandschoenen mee te nemen. We starten altijd om 9.00 uur.

Wil je je aanmelden? Stuur een mailtje naar info@thuisaandeamstel.nl of kom gewoon direct naar de workshopochtend.


 

Jul
7
Oct 2

Exposities Leonie Mijnlieff en Marina Metaal - tot en met 2 oktober

Nieuwe exposities in ons café en in de ruimtes op de 1e en 2e verdieping!

Tot en met 2 oktober zijn de bijzondere werken van Leonie Mijnlieff en Marina Metaal te bekijken en te koop!

Over het werk van Marina Metaal: www.marinametaal.nl
Haar werk is eenvoudig en het werk weet je in al zijn eenvoud te raken. Daarmee bedoel ik niet dat het op een simpele manier gemaakt is, juist niet. Je ziet de liefde en de aandacht waarmee ze haar werk maakt. Het is vaak repetitief en werkt daardoor meditatief. Je wordt met haar kunstwerken meegenomen in het enigszins sombere wereldbeeld dat zich in bijna al haar werk aan je verschijnt. Ogen die zien wat jij niet wilt zien. (Leonie Mijnlieff)


Over het werk van Leonie Mijnlieff: www.leoniemijnlieff.blogspot.nl
Op de tekeningen van Leonie zien we half-mensen en half-dieren in een omgeving met dromerige bloemen. Ze gebruikt veel verschillende materialen en bij elke laag lijkt weer een nieuw verhaal te ontstaan. Geborduurde draden en geplooid papier geven een romantische indruk, maar met bloed als materiaal, opdoemende grimassen en pornografische details ontstaat een horrorachtige context. Flarden van archetypen uit een sprookjesachtige wereld.
(Marina Metaal)

Doorlopend kunstproject Leonie Mijnlieff: “Voortboorduursels”
Een doorlopend kunstproject, waarbij een “levensportret” van je gemaakt wordt. Aan de hand van jeugdfoto’s en een tweegesprek wordt er een kunstwerk gemaakt. Wat is jouw rode draad en welke bijzondere momenten of verhalen hebben impact op je leven gehad? En hoe hebben deze jou gevormd tot wie je nu bent? De uitkomst van het gesprek wordt in een intiem en persoonlijk levensportretje uitgewerkt.

Kosten incl. gesprek € 200,-

Meer informatie via info@leoniemijnlieff.nl

Jul
2
6:00 pm18:00

Midzomeravond Tuinconcert met BBQ, KEK!, Two Chefs Brewing & Bello Limoncello

Zaterdag 2 juli:

Een speciaal Midzomeravondfestival in de tuin met jazz, soul en blues van Carmen en Patrick, een uitgebreide BBQ, de speciaalbieren van KEK! en Two Chefs Brewing én Bello Limoncello.

Van 19.00u tot 23.00u spelen afwisselend Carmen Gomes Inc. en Patrick Verheij & Friends jazz, soul en blues vanaf hun podium in de tuin. Vanaf ons gehele terras is de muziek te zien en te horen. Of neem lekker je eigen kleedje mee en kom in het gras liggen!

Zowel aan de bar binnen als buiten zijn de hele avond onze lekkere bieren en wijnen te verkrijgen en daarnaast zijn er vanaf 18.00u twee barretjes met speciaalbieren. Hier zijn verschillende bieren van KEK! en Two Chefs Brewing te proeven en te koop. 

KEK! is een geheel nieuw biermerk uit Ouderkerk aan de Amstel, een écht Amstellands biertje dus! Verkrijgbaar in 4 verschillende smaken. Voor ons is dit meteen de kick-off van het schenken van KEK!: vanaf 2 juli elke seizoen en ander bier. Lokaal en seizoensgebonden dus!

Van Two Chefs Brewing, uit Amsterdam Noord, schenken we al enige tijd de Green Bullet (IPA) en de Howling Wolf (Porter). Vanaf 2 juli voegen wij daar de Kinky Koos (Saison; met basilicum en gember) aan toe. Op 2 juli zelf zijn ook andere bieren te proeven, zoals de Funky Falcon...

Heb je trek? Op deze avond kun je alléén bestellen van onze BBQs: de lekkerste varkens/venkelworst, jodenhaas, vispakketjes of een vegetarisch torentje. Vanaf 18.00u staan onze koks buiten voor je klaar.

Diverse borrelhappen zijn verkrijgbaar bij de kiosk, waar je ook koffie en ijsjes kunt halen.

Tenslotte komt Bello Limoncello met een eigen Bello stand waar je Bello shots en Bello Coctails kunt proeven. Een super lekker midzomerdrankje;-)

Jun
5
2:00 pm14:00

Amstelkwartier Fietstocht Zondag 5 juni

Fiets mee met de Amstelkwartier Fietstocht op de Amstellanddag!

Op zondag 5 juni vindt de 10e Amstellanddag plaats. De Stichting Beschermers Amstelland organiseert jaarlijks deze dag waarbij boeren, kunstenaars en ondernemers hun deuren openzetten voor bezoekers. Je kunt genieten van het prachtige eeuwenoude landschap waar de Amstel als verbindend lint tussen stad en land stroomt. Over het hele gebied verspreid worden activiteiten georganiseerd op het gebied van natuur, cultuur, historie, kunst, culinair; alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. Kortom, een boordevol programma met voor ieder wat wils.

Café tHUIS aan de AMSTEL en Amstelkwartier Vertier hebben speciaal voor deze dag een fietstocht langs enkele bijzondere locaties uitgestippeld, speciaal voor onze Amstelkwartierbuurtjes!

Met een alternatief voor fiets- en kunstliefhebbers én een alternatief voor families met kleine kinderen. Start en eindpunt zijn hetzelfde.  

Programma:

13.45 - 14.00u Verzamelen bij tHUIS aan de AMSTEL naast de hoofdingang.

14.00 Kop koffie of thee of ijsje voor de kleintjes ;-)

14.15 Vertrek

14.30 Gemaal Stadswijck, naast Zorgvlied, uit 1923 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, korte wandeling met verhaaltje over het gemaal.

14.45 Verder fietsen langs de Amstel richting Ouderkerk

Alternatief 1:

14.50 voor families met kleine kinderen de mogelijkheid om het pontje naar de overkant te nemen (€ 1,- p.p.) en naar Boerderij Strandvliet (Binnenweg 18) te fietsen. Deze boerderij stamt uit 1763. Kinderen kunnen ervaren hoe het leven er op een boerderij uitziet en scouting Erskine is aanwezig.

Daarna naar Boerderij Klarenbeek waar we rond 16.45 verzamelen

Alternatief 2:

15.10 Wester-Amstel: 17e -eeuwse buitenplaats met bijzonder huis omgeven door park met verschillende tuinen. Hier is o.a. een kunstmarkt. Kijk even lekker rond!

15.45 Doorfietsen! Richting surprise locatie

16.00 Surprise…

16.15 Fietsen maar weer

16.45 Zorgboerderij Klarenbeek voor een laatste drankje, hier treffen we elkaar weer! Klarenbeek is een zorgboerderij in een rijksmonument. Er is een moestuin, pluktuin, theetuin, landbouwwinkel en er zijn bijen! En een imker die laat zien hoe dat dan werkt met die bijtjes en de honing enzo.

Hierna is iedereen vrij naar huis terug te keren of nog langer te genieten van de boerderij en de landelijke omgeving.

Fiets je mee? Deelname is € 5,- per persoon (exclusief eventueel te nemen pontje), te betalen bij aanvang à contant.

Opgeven via fcamstelkwartier@gmail.com

Je krijgt een krantje mee met alle activiteiten onderweg en een routekaartje.

Contactpersoon: Anne Marie Verschoor 06-34843677

Tot zondag 5 juni!

Organisatie: Anne Marie Verschoor, Anna Heinrichs, Katelijne van Wensen

Jun
5
11:00 am11:00

Knutselen en proeven op de 10e Amstellanddag

Op zondag 5 juni doet tHUIS aan de AMSTEL actief mee aan de 10e Amstellanddag. Neem met je kinderen deel aan de creatieve workshop, proef hoe zuivel van de boer smaakt, stap op je fiets, of vaar vanaf de kade mee met de gratis bootdienst!

Op zondag 5 juni vindt de 10e Amstellanddag plaats. De Stichting Beschermers Amstelland organiseert jaarlijks deze dag waarbij boeren, kunstenaars en ondernemers hun deuren open zetten voor bezoekers. Je kunt genieten van het prachtige eeuwenoude landschap waar de Amstel als verbindend lint tussen stad en land stroomt. Over het hele gebied verspreid worden activiteiten georganiseerd op het gebied van natuur, cultuur, historie, kunst, culinair; alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. Kortom, een boordevol programma met voor ieder wat wils.

Bij tHUIS aan de AMSTEL kun je meedoen aan de creatieve workshop Maken-aan-de-Amstel en proeven hoe echte zuivel van de boer smaakt.

CREATIEVE WORKSHOP

Alle kinderen kunnen meedoen aan de creatieve workshop Maken-aan-de-Amstel. Knutselen, timmeren, knoeien, klooien, prutsen en maken. Bedenk, ontwerp, fantaseer of repareer... en maak er wat leuks van! Hervonden voorwerpen krijgen in de handen van je kinderen een nieuw leven.

ZUIVELPROEVERIJ

Proef en ervaar met al je zintuigen het verschil tussen echte melk, verse karnemelk en heerlijk gemaakte kaas van de boer versus deze producten, die gekocht in de supermarkt zijn. In onze tuin kun je meedoen aan deze verrassende proeverij. Ontzettend leuk om het verschil te kunnen ervaren!

OPSTAPPLEK GRATIS BOOTDIENST

Op de Amstellanddag varen de salonboten van Rederij Aemstelland tussen Amsterdam en Ouderkerk. De bootdienst is op deze dag gratis voor alle bezoekers. Er zijn diverse op- en afstapplekken, onder andere bij de Hermitage en de steiger bij het Kalfje. Voor tHUIS aan de AMSTEL kun je ook opstappen! Op de boot is een gids van Waternet aanwezig die allerlei leuke informatie geeft. Van tHUIS aan de AMSTEL tot Ouderkerk duurt ongeveer 5 kwartier. De boot vertrekt vanaf de kade bij ons voor de deur om 10.15, 13.15 en 14.15 uur. Ook in juli en augustus zal deze vaarroute nog enkele weekenden proefdraaien.

Meer informatie over de Amstellanddag is op de dag zelf verkrijgbaar bij tHUIS aan de AMSTEL!

 

 

 

May
3
Jul 3

Expositie Jet van der Linden - 3 mei tot en met 3 juli - Schilderijen

Te zien bij tHUIS aan de AMSTEL van 3 mei tot en met 3 juli 2016: Jet van der Linden.

Jet is autodidact en kenmerkend voor haar werk zijn de zeer gedetailleerde pentekeningen, aquarellen en etsen en het gebruik van veel kleur. Vanaf haar jongste jaren heeft Jet overal getekend en geschilderd. Jet was altijd erg geïnteresseerd in haar omgeving en de natuur.

Op zeventienjarige leeftijd had Jet haar eerste expositie. Jet ontwikkelt zich door veel te doen en te tekenen, ze past in haar werk diverse thema’s, materialen, technieken en stijlen toe. Sinds een aantal jaar is Jet ook met etsen in de weer en is ze met haar fazantserie een nieuwe weg ingeslagen. De werken in deze expositie laten haar ontwikkeling duidelijk zien.