tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café, gevestigd in de voormalige “Directeurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie & thee, wijn of bier en verrassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en jazzsessies. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Openingstijden tot 24 december 2019

Maandag - donderdag 08.30 - 23.00 uur

Vrijdag 08.30 - 01.00 uur

Zaterdag 09.00 - 01.00 uur

Zondag 09.00 - 23.00 uur

Onze keuken is open maandag t/m zondag tot 21.30 uur.

Aangepaste openingstijden

Op 24 december sluiten we om 18.00 uur

Gesloten 25 december t/m 3 januari 2019

Openingstijden per 4 januari 2020

Maandag - donderdag 08.30 - 23.00 uur

Vrijdag 08.30 - 00.00 uur

Zaterdag 09.00 - 17.00 uur

Zondag 09.00 - 19.30 uur

Onze keuken is open maandag t/m vrijdag tot 21.30 uur.

Zaterdag tot 16.00 uur - Zondag tot 18.30 uur

Op zaterdagavond is ons hele pand beschikbaar voor besloten partijen, bel of mail voor de mogelijkheden naar 06 11 43 60 65 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

Een tHUIS vol

De jongen in het midden op de foto is een stagiaire uit Joegoslavië die ook ingewoond heeft bij de Familie Prisse.

De jongen in het midden op de foto is een stagiaire uit Joegoslavië die ook ingewoond heeft bij de Familie Prisse.

Vlak na de oorlog was woonruimte schaars, waardoor de familie Prisse verplicht was mensen in huis te nemen. Mevrouw Prisse ging naar het conservatorium en vond muzikanten en kunstenaars die ze een kamer aanbood in hun huis aan de Amstel.

Uiteraard niet alle kamers, onze huidige Balkonkamer was de slaapkamer van de heer en mevrouw Prisse. Een heerlijk lichte kamer waar vroeger best veel meubels in stonden zoals je ziet..

Hoe onze Dienstkamer 70 jaar geleden was

Hoe onze Dienstkamer 70 jaar geleden was

 In de loop der jaren rouleerde de kamerbewoners in huize Prisse en ook hun eigen kinderen gingen elders in de stad wonen. Zo woonde er op een bepaald moment een pianiste in de Zijkamer, een pottenbakster, Teresa, in de Dienstkamer en de schilder Joost van Roojen. De schilder had een oogje op de pottenbakster en na verloop van tijd kregen zij dan ook een relatie. Teresa en Joost gingen samenwonen in ons huidige Atelier waar zelfs een klein keukentje werd ingebouwd. Na niet al te lange tijd raakte Teresa in verwachting. Joost was hierover zo dolenthousiast dat hij de slaapkamer van mevrouw Prisse in rende om te vertellen dat ze een kindje kregen. In hun nachtgewaad vierden de heer en mevrouw Prisse mee in dit prille geluk.

Teresa ging een verdieping lager wonen en maakte plaats voor een jong gezin dat de Dienstkamer betrok. Dit gezin was genoodzaakt te verhuizen uit hun huisje aan de Vijzelgracht, omdat ze daar absoluut geen ui mochten bakken en niet met een klein kindje mochten wonen. Geschikte woonruimte vinden in Amsterdam was vroeger al een hele klus...

In huize Prisse werd iedereen met open armen ontvangen, dus toen de eigen kinderen Prisse uitgevlogen waren kwam er weer allemaal nieuw kroost tHUIS wonen, gezellig met zijn allen onder een dak.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer foto’s? Loop dan een keer bij ons binnen, we hebben een aantal foto’s door het huis hangen waarop je precies ziet hoe het vroeger was. De verhalen zijn voor dit moment ten einde maar mocht een nieuw verhaal zich aandienen kun je het hier lezen.

Tot ziens bij tHUIS aan de AMSTEL!

BalkonDubbel.PNG

 

tHUISkamers van toen

New Project (8).jpg

Zo’n groot huis als tHUIS heeft veel kamers. Kamers die inmiddels gebruikt worden voor vergaderingen, workshops, huwelijken, feestjes en diners. Maar wat gebeurde hier vroeger?

 

De serre en het café waren vroeger de zitkamer van de familie Prisse, hier zaten ze vaak met het hele gezin en de hond Hoyki niet te vergeten. Dit was ook de plek waar de heer Prisse regelmatig zijn krantje zat te lezen onder het genot van een borrel.

 

Bureau.jpg

 De Zitkamer bij tHUIS aan de AMSTEL (de ruimte direct rechts bij binnenkomst) was vroeger het kantoor van Dhr. Prisse, maar omdat vader in de stad naar kantoor ging en de telefoon in deze kamer stond werd het de telefoonkamer. Regelmatig schalde er ‘Joost telefoon’, ‘Teresa telefoon’, ‘Feiko telefoon’ door het huis gevolgd door het nodige gestommel van de trap. Een prima werkend systeem om de verschillende bewoners van het huis te attenderen op het binnen gekomen gesprek.

New Project (2).jpg

Onze Proefkamer op de begane grond was de kleedkamer van Dhr. Prisse.
Gratia Prisse vertelde; ‘Mijn moeder had natuurlijk de badkamer bezet dus had mijn vader het kamertje beneden tot kleedkamer gemaakt. Een wastafeltje en spiegel en al zijn pakken keurig op een rek. Zo had hij zijn eigen kleedkamer.

Wil je echt het verschil zien tussen toen en nu, loop dan een keer bij ons binnen want deze zomer hangen we hebben de oude foto’s precies op de plekken waar ze vroeger zijn gemaakt. Tot gauw bij tHUIS aan de AMSTEL.

 

Het ontvangen van mensen is een kunst

De heer Prisse

Je kunt het nog steeds voelen als je bij ons binnenloopt, een warme sfeer waar je je direct op je gemak voelt. Niet alleen nu maar ook in de tijd dat de familie Prisse hier woonde kwamen er graag mensen over de vloer.

Gratia & Edouard Prisse

Gratia & Edouard Prisse

Naast de conservatorium studenten die mevrouw Prisse in huis had genomen na de oorlog, ontving de familie graag vrienden en kennissen voor een avond vol muziek en gezelligheid. Ook de kinderen droegen hun steentje bij en speelden tezamen piano voor de gasten.

‘Kijk ons daar goeiig zitten met zijn twee,’ aldus Gratia Prisse.

De gasten kwamen niet alleen uit de stad maar zelfs uit België waar de Dhr. Prisse oorspronkelijk vandaan kwam. De feestjes waren memorabel, de herinneringen aan deze avonden worden nog tot op de dag van vandaag door vrienden van dochter en zoon, Gratia en Edouard Prisse, aangehaald.

 ‘Vader zong heel graag, ook op deze avonden. Hij zong dan werkelijk heel goed, heel muzikaal, vooral liederen van Gabriël Fauré. Onvergetelijk,’ aldus Edouard Prisse.

Op onderstaande foto’s is een ander feest gaande, dit is het feest ter gelegenheid van het afscheid van Dhr. Prisse bij de fabriek in 1965. Alle werknemers werden uitgenodigd bij hem thuis. Er werd gegeten en gedronken aan een lange tafel in de tuin en iedereen was welkom. Hiermee wilde Dhr. Prisse zijn dank betuigen aan de mensen waarmee hij zo prettig had samengewerkt.

 tHUIS aan de AMSTEL is ook een plek waar muziek hoog in het vaandel staat. Jazz op Zondag in de wintermaanden en in de zomer elk jaar het Midzomeravond Jazzconcert in onze tuin. Zaterdag 29 juni staat de 4e editie alweer voor de deur. Je bent van harte uitgenodigd om samen met ons de traditie van de familie Prisse in ere te houden en te komen genieten van heerlijk eten, drinken en live muziek in onze tuin. We starten om 18.30 uur, tot dan!

 

tHUIS van toen - De directeur van de Amsterdamse gasfabriek

Familie Prisse

tHUIS aan de AMSTEL was vroeger het thuis van Gratia en Edouard Prisse, de kinderen van de voormalige directeur van de Gasfabriek Amsterdam de heer E. Prisse. Kortgeleden heb ik Gratia en Edouard Prisse gesproken en zijn we de fotoboeken ingedoken, deze zwartwit foto’s gaven een mooie inkijk in het leven van dit innemende directeursgezin. Met de nodige verhalen en anekdotes neem ik je graag mee terug in de tijd. 

New Project (1).jpg

Op 1 oktober 1946 trad Jhr. ir.E.O.E Prisse in dienst als de directeur van het Gemeente-energiebedrijf Amsterdam. Afkomstig uit Mechelen met een Belgische vader en Nederlandse moeder was hij de eerste directeur met een ‘vreemde’ nationaliteit. Samen met zijn gezin betrok hij de riante directeurswoning op het terrein van de Zuidergasfabriek uitkijkend over de Amstel. De heer Prisse was de elfde directeur in de rij, hij gaf leiding aan alle gasfabrieken in Amsterdam, de Zuidergas- en Westergasfabriek. Op de foto van De Koppeling zie je 1 van de meest memorabele gebeurtenissen uit de carrière van de heer Prisse, de in gebruikstelling van het aardgas, door de druk op de knop op de Westergasfabriek. In 1963 ging Amsterdam over van kolengas op aardgas en werd de Zuidergasfabriek in 1965 overbodig. De overgang op aardgas was een groots en belangrijk project in de loopbaan van de heer E. Prisse. In de 20 jaar dat de heer Prisse in deze prachtige villa heeft mogen wonen samen met zijn gezin heeft hij veel betekend voor de medewerkers uit de fabriek, maakte hij actief deel uit van de muzikale elite in de stad, o.a.  als voorzitter van de Vereniging “de Concertgebouwvrienden” en ontving hij regelmatig mensen bij hem thuis samen met zijn vrouw. 

Maar wat mij steeds het meest in onze oud-directeur heeft getroffen is zijn hoffelijkheid, de ongedwongen wijze, waarop hij je het gevoel geeft, met een vriend van doen te hebben. Aldus Dhr. J Bekkers, Gemeente Amsterdam. 

Familie_Grind.jpg

Mevrouw Prisse deed niet onder voor haar man en was een bekend figuur in de kleine gemeenschap van ‘de Zuid’ (de Zuidergasfabriek). Ze kende alle medewerkers en had voor ieder van hen een vriendelijk woord. Deze beschaafde, positieve en open houding is kenmerkend voor het gezin Prisse.

New Project (2).jpg

De kinderen gingen in de stad naar school, met de pont naar de overkant van de Amstel en dan nog een flink eindje fietsen naar de De Lairessebuurt. De pont werd nog al eens gemist ondanks de grote gemeente klok die recht voor het huis fier in het zicht stond. “Gelukkig waren de docenten meestal vergevingsgezind”, aldus Gratis Prisse dochter des huizes. Afspreken met vriendjes en vriendinnetjes uit de stad was lastig gezien de afstand, echter plande mevrouw Prisse regelmatig afspraakjes voor haar kinderen. Daarnaast werden er regelmatig vrienden en kennissen ontvangen bij hun thuis, hier waren de heer en mevrouw Prisse erg goed in. Avonden vol muziek, eten, drinken en goede gesprekken waar iedereen zich tHUIS voelde.

Eten wat de kok schaft

IMG_1174.jpg

Toen we begonnen leek het zo leuk. Elke dag een andere kaart. Is iets op? Dan maken we toch gewoon iets anders lekkers. Dit soort ideeën ontstaan op het moment dat je van je hobby je werk maakt. Werken met producten van het seizoen en eigenhandig de groenten van het land halen bij Zorgboerderij Klarenbeek.

Uh….en toen was er de realiteit…..Elke dag een andere kaart? Hoe dan? Wanneer wordt dit bedacht? Hoe koop je in? Hoe breng je de wisselende ploeg in de bediening van de wijzigingen op de hoogte? Kortom iets te veel uitdagingen. Dat plan moest dus worden aangepast. In de loop van de jaren hebben we met grote regelmaat geschaafd aan de kaart, de uitgebreidheid en de frequentie van het wisselen van de gerechten.

 Nu na 5 jaar zijn we heel trots op wat er staat. Want ondanks dat er een paar ideële plannen overboord gegooid moesten worden, zijn wij achter de basis blijven staan.  De hoofdgerechten wisselen niet meer dagelijks, de salades en soep ook niet…. Maar elke dag een andere kaart, jazeker! Altijd is er wel iets anders en nog steeds tHUISgemaakt met de producten van het seizoen. Dus niet slecht toch? Het eten wat onze kok schaft.

Ik wens je veel personeel..

Het leek zo’n leuk idee. Samen een koffie- en wijnbar opstarten en dan ook zelf taarten bakken, biertjes tappen, serveren en in de keuken staan. Dit was ook het advies dat wij van alle professionele partijen kregen. Doe zo veel mogelijk zelf.

Dus tegen de tijd dat de opening in zicht kwam, gingen wij (Katelijne en Eline) wel op zoek naar collega’s, maar vooral niet al te veel. Nog tussen het bouwstof, de bussen met verf en alle werkmannen in, zetten wij een paar klapstoeltjes op. Klaar voor de sollicitatie gesprekken. Met als belangrijkste criterium voor de selectie ‘Enthousiast en Gastvrij’. Gelukkig waren wij de groei van de economie net voor en was er toen nog wat te kiezen. Dus met een mooie combinatie van ervaren en minder ervaren krachten, jong en oud, man en vrouw en alles wat er tussen zit, zijn wij 5 jaar geleden begonnen.

serina.jpg

Direct na de opening moesten we ons enthousiaste plan bijstellen. Het idee van zelf op de vloer staan klonk wel heel aantrekkelijk, maar hoe dan? We moesten bijschaven, extra mensen aannemen, de kaart weer aanpassen, managen, nog meer bijschaven, nog meer mensen aannemen, nog meer bijschaven en de gasten kwamen gelukkig direct al. Dus al snel bleek dat ons idee van zelf meewerken een idealistische utopie was.  Het bedrijf moest immers ook geleid worden.

De eerste weken was er bewust gekozen om geen hiërarchie te hebben binnen de gelederen. Dus iedereen werd gevraagd mee te werken op zijn of haar niveau en het talent kwam vanzelf boven drijven. Door de drukte van bedrijfje spelen, werden niet wij maar onze collega’s het vertrouwde gezicht voor de gasten. En dat bleek een succes!

Ik wens je veel personeel….. Een uitdrukking met niet persé een heel positieve klank. Maar wat zijn wij trots op ons team. Een team dat nog steeds geselecteerd wordt op ‘Enthousiasme en Gastvrijheid’. Een team dat staat voor tHuis aan de Amstel en onze vaste gasten dat ene echte thuis gevoel geeft. Dus kom maar op….. Niet zo zeer met veel personeel, maar leuke collega’s en fijne mensen om mee samen te werken zijn altijd welkom!

 

Aan de slag!

Serre.jpg

Direct na de pop-up expo was het de beurt aan Stadsherstel om te gaan renoveren. Ruim 8 maanden lang zijn bouwvakkers, loodgieters, houtbewerkers en talloze vakmensen aan de slag geweest om het pand van nieuwe leidingen, vers stuc, behang en schilderwerk te voorzien, naast reparatie aan kozijnen en plafonds, sanitair en andere originele details. Het pand werd helemaal teruggebracht in originele stijl, inclusief gemarmerde wanden langs de trap, houtgeschilderde lambrisering, een nieuwe houten vloer, en alle kleuren en behang zoals het in de beginjaren moet zijn geweest. Ook de tuin werd aangelegd volgens oude ontwerpen, waarvoor de tuinarchitect de archieven in was gedoken.

Eindelijk konden Eline en ik langzaamaan onze eigen zorgvuldig uitgezochte spullen naar binnen dragen. Zo hadden we bijvoorbeeld de unieke gelegenheid om uit het naastgelegen voormalige bedrijfsmuseum van Nuon attributen te halen die verwijzen naar het verleden: de gasfabriek waar stadsgas uit kolen werd gemaakt. Van foto’s, diverse meetapparatuur, een reeks strijkijzers, een loeizwaar fornuis, tot diverse isolatoren; allerlei gebruiksvoorwerpen of instrumenten uit de fabriek mochten we meenemen. Een mooie knipoog naar het verleden én leuke decoratie voor ons café en de diverse ruimtes boven. 

En toen was het voorjaar 2014. Pasen naderde, de zon begon te schijnen, wij besloten klaar te zijn  voor onze eerste gasten…

Hoe het ooit begon.....

Katelijne van Wensen is samen met haar compagnon Eline van Gulik eigenaresse van tHUIS aan de AMSTEL. Al vijf jaar werken ze zij aan zij om van tHUIS aan de AMSTEL voor iedereen een tHUIS te maken.

8 jaar geleden rende Katelijne vaak via de Korte Ouderkerkerdijk, toen nog een straatje achteraf langs woonboten, tegelhandel en rommelige haventjes waar nog ouderwets getankt kon worden. Hier lag een oud herenhuis verscholen achter een hek waarlangs het onkruid stevig groeide…Katelijne zag potentie!

P7152107.JPG

 “Dit zou wel eens de ideale plek kunnen zijn voor een café. Met een groot terras en tuin met gazon, waar buurtbewoners, fietsers en wandelaars een lekkere koffie of goed glas wijn kunnen drinken in de zon, of juist in de schaduw van die grote oude bomen...”

Van de gemeente begreep ik vervolgens dat het pand horecabestemming zou krijgen en dat er gewerkt werd aan een openbare aanbesteding. Dat zou nog wel even gaan duren… Maar ik bleef verder dromen over mijn plan en besloot een ondernemersplan te gaan schrijven.

Ik wilde perse die aanbesteding winnen. Het ging hier nl om de directeurswoning van de Zuidergasfabriek, een oude woning, die ooit het thuis was van enkele families, en daarna van een kunstenaar met zijn familie, zo kwam ik tot de ontdekking. En wat ík er van zou willen maken was ook een soort thuis. Voor de gasten, voor personeel, voor leveranciers.. een plek aan het water waar iedereen zich thuis voelt. tHUIS aan de AMSTEL dus…!

20131030_095632.jpg

Tijdens de open monumentendag van 2011 kon ik voor het eerst binnenkijken. Alle oude ruimtes waren nog intact, ornamenten aan de plafonds, koperen beslag, openhaarden met marmeren schouwen, glas in loodramen, alles was er nog! Kleine sfeervolle ruimtes, maar voldoende plek voor wat stoelen hier, wat tafels daar, een bar, keuken…hier kon ik mijn plan wel realiseren.

Eind 2012 had de gemeente al haar wensen en eisen op een rij en werd de aanbesteding openbaar gemaakt. Het plan dat ik samen met Stadsherstel in de tussentijd had geschreven kon na wat finetunen worden ingeleverd. Stadsherstel, Emma Architecten en tuinspecialist Debie & Verkuijl hadden een prachtig voorstel, dat samen met mijn exploitatieplan het winnende concept werd!

Het ondernemen kon nu echt beginnen, vanaf medio 2013 kon er gewerkt gaan worden aan de realisatie van de plannen. In datzelfde jaar ontmoette ik Eline, mijn huidige compagnon, ook zij zag mijn plannen wel zitten. Onze samenwerking groeide en resulteerde op 1 september 2013 in een 1 daags pop-up café en expositie in het pand voor geïnteresseerde buurtbewoners, investeerders, familie en vrienden, als voorproefje op wat er komen zou. De woning was net volledig leeggehaald door de laatste antikraak bewoners, en wat overbleef waren kale lege ruimtes met oude details, afgescheurd behang en vermolmde raamkozijnen. Wát een fantastische en ruwe sfeer voor een expositie!

2019: tHUIS aan de AMSTEL bestaat 5 jaar!

Op 18 april 2014 gingen de deuren van tHUIS aan de AMSTEL open. Dit jaar vieren we dat we vijf jaar bestaan. 5 mooie jaren waarin we zijn gegroeid en veel mee hebben gemaakt. We zijn trots dat we deze mooie plek met zoveel fijne mensen mogen delen.

Deze pagina hebben we voor dit lustrumjaar speciaal gecreëerd om jullie een stukje mee terug in de tijd te nemen. We laten je hier zien en lezen hoe tHUIS aan de AMSTEL ontstaan en in de loop van de jaren veranderd is, maar we zullen ook nóg verder terug de tijd ingaan en je meer van de historie van dit prachtige pand en haar omgeving laten zien… Veel leesplezier!

De Ingenieurswoning in 2011, 2014 en 2019.

 

Nieuwsbrief

 

Contact

tHUIS aan de AMSTEL
Korte Ouderkerkerdijk 45
1096 AC Amsterdam 

Algemeen@thuisaandeamstel.nl
020 354 7520

Reserveringen en verhuur:
06 1143 6065 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

 

Openingstijden tot 24 december 2019
Maandag t/m donderdag 08.30 - 23.00 uur
Vrijdag    08.30 - 01.00 uur
Zaterdag 09.00 - 01.00 uur
Zondag   09.00 - 23.00 uur

Nieuwe openingstijden per 4 januari 2020.

Keuken open dagelijks tot 21.30 uur.
Reserveren voor café vanaf 6 personen 020 354 7520

Powered by Plint.cc & Noun- Amsterdam