tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café, gevestigd in de voormalige “Directeurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie & thee, wijn of bier en verrassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en jazzsessies. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Openingstijden

Maandag - donderdag 08.30 - 23.00 uur

Vrijdag 08.30 - 01.00 uur

Zaterdag 09.00 - 01.00 uur

Zondag 09.00 - 23.00 uur

Onze keuken is open maandag t/m zondag tot 21.30 uur.

Van 1 januari tot 1 maart is de keuken open tot 20.30 uur.

Aangepaste openingstijden

Gesloten 25 t/m 31 december 2019 tussen Kerst en Oud & Nieuw

tHUIS van toen - De directeur van de Amsterdamse gasfabriek

Familie Prisse

tHUIS aan de AMSTEL was vroeger het thuis van Gratia en Edouard Prisse, de kinderen van de voormalige directeur van de Gasfabriek Amsterdam de heer E. Prisse. Kortgeleden heb ik Gratia en Edouard Prisse gesproken en zijn we de fotoboeken ingedoken, deze zwartwit foto’s gaven een mooie inkijk in het leven van dit innemende directeursgezin. Met de nodige verhalen en anekdotes neem ik je graag mee terug in de tijd. 

New Project (1).jpg

Op 1 oktober 1946 trad Jhr. ir.E.O.E Prisse in dienst als de directeur van het Gemeente-energiebedrijf Amsterdam. Afkomstig uit Mechelen met een Belgische vader en Nederlandse moeder was hij de eerste directeur met een ‘vreemde’ nationaliteit. Samen met zijn gezin betrok hij de riante directeurswoning op het terrein van de Zuidergasfabriek uitkijkend over de Amstel. De heer Prisse was de elfde directeur in de rij, hij gaf leiding aan alle gasfabrieken in Amsterdam, de Zuidergas- en Westergasfabriek. Op de foto van De Koppeling zie je 1 van de meest memorabele gebeurtenissen uit de carrière van de heer Prisse, de in gebruikstelling van het aardgas, door de druk op de knop op de Westergasfabriek. In 1963 ging Amsterdam over van kolengas op aardgas en werd de Zuidergasfabriek in 1965 overbodig. De overgang op aardgas was een groots en belangrijk project in de loopbaan van de heer E. Prisse. In de 20 jaar dat de heer Prisse in deze prachtige villa heeft mogen wonen samen met zijn gezin heeft hij veel betekend voor de medewerkers uit de fabriek, maakte hij actief deel uit van de muzikale elite in de stad, o.a.  als voorzitter van de Vereniging “de Concertgebouwvrienden” en ontving hij regelmatig mensen bij hem thuis samen met zijn vrouw. 

Maar wat mij steeds het meest in onze oud-directeur heeft getroffen is zijn hoffelijkheid, de ongedwongen wijze, waarop hij je het gevoel geeft, met een vriend van doen te hebben. Aldus Dhr. J Bekkers, Gemeente Amsterdam. 

Familie_Grind.jpg

Mevrouw Prisse deed niet onder voor haar man en was een bekend figuur in de kleine gemeenschap van ‘de Zuid’ (de Zuidergasfabriek). Ze kende alle medewerkers en had voor ieder van hen een vriendelijk woord. Deze beschaafde, positieve en open houding is kenmerkend voor het gezin Prisse.

New Project (2).jpg

De kinderen gingen in de stad naar school, met de pont naar de overkant van de Amstel en dan nog een flink eindje fietsen naar de De Lairessebuurt. De pont werd nog al eens gemist ondanks de grote gemeente klok die recht voor het huis fier in het zicht stond. “Gelukkig waren de docenten meestal vergevingsgezind”, aldus Gratis Prisse dochter des huizes. Afspreken met vriendjes en vriendinnetjes uit de stad was lastig gezien de afstand, echter plande mevrouw Prisse regelmatig afspraakjes voor haar kinderen. Daarnaast werden er regelmatig vrienden en kennissen ontvangen bij hun thuis, hier waren de heer en mevrouw Prisse erg goed in. Avonden vol muziek, eten, drinken en goede gesprekken waar iedereen zich tHUIS voelde.

 

Nieuwsbrief

 

Contact

tHUIS aan de AMSTEL
Korte Ouderkerkerdijk 45
1096 AC Amsterdam 

Algemeen@thuisaandeamstel.nl
020 354 7520

Reserveringen en verhuur:

06 1143 6065 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 08.30 - 23.00 uur
Vrijdag    08.30 - 01.00 uur
Zaterdag 09.00 - 01.00 uur
Zondag   09.00 - 23.00 uur

Keuken open dagelijks tot 21.30 uur, van 1 jan tot 1 mrt tot 20.30 uur.
Reserveren voor café vanaf 6 personen 020 354 7520

Powered by Plint.cc & Noun- Amsterdam