tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café, gevestigd in de voormalige “Directeurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie & thee, wijn of bier en verrassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en jazzsessies. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Openingstijden

Maandag - donderdag 08.30 - 23.00 uur

Vrijdag 08.30 - 01.00 uur

Zaterdag 09.00 - 01.00 uur

Zondag 09.00 - 23.00 uur

Onze keuken is open maandag t/m zondag tot 21.30 uur.

Van 1 januari tot 1 maart is de keuken open tot 20.30 uur.

Aangepaste openingstijden

Gesloten 25 t/m 31 december 2019 tussen Kerst en Oud & Nieuw

Back to All Events

Expositie: Anja Teunissen & Hanneke van Gent - 6 mei tot en met 30 juni


Vanaf 6 mei start er weer een nieuwe expositie. Dit keer met schilderijen van Anja Teunisse en foto’s van Hanneke van Gent. Deze kunstenaressen delen een atelier in Broek in Waterland en maken elk zeer verschillend werk dat ze nu samen brengen in deze unieke expositie. Ze vertellen je graag waar hun liefde voor de kunst vandaan komt.

Anja Teunisse - Schilderen is mijn passie.

1.jpg

De natuur, met name het gebergte, is mijn belangrijkste inspiratiebron. Een deel van het jaar leef ik in de Franse Pyreneeën, omringd door de schoonheid en kracht van de bergen. Het zien en ervaren van de bergen met al zijn vormen, lijnen, kleuren, doorkijkjes, gelaagdheid, licht en ruimte probeer ik tot expressie te brengen in mijn werk. Schilderen is voor mij voeding voor mijn ziel.

Verbonden met deze gevoelens ontstaan de schilderijen, mijn opgeslagen innerlijke beelden. Dit is een voortdurend onderzoek van waarneming en vertrouwen op mijn intuïtie.

Mijn werk is abstract. Een ieder kan er iets in zien en haar eigen beelden op loslaten. Niets is spannender om een schilderij op het doek te laten groeien naar een voor mij evenwichtige compositie. 

Het werken met acrylverf en/of natuurlijke pigmenten op papier of doek geeft mij de mogelijkheid om langdurig, maar ook snel en gedreven te werken. Diverse materialen zoals papier, houtskool, krijt en inkt gebruik ik tijdens het maakproces. 

In 2010 heeft Marijke van Overbeek, kunstenaar, mijn werk als volgt onder woorden gebracht:
"Anja Teunisse schept een wereld van landschappen die geen landschappen zijn."

Je kunt ze bij wijze van spreken ook verticaal plaatsen. Haar kracht ligt in een compositie van beperkte kleuren en vormen, dat een grote zeggingskracht heeft. Vanuit een ingeving gezette kleurvlakken worden daarna deels weg geschilderd en bijgeschilderd, lichter of donkerder gemaakt, maar met een doel voor ogen: een goed schilderij maken.

Dat goede schilderij dat terug gaat naar een compositie van lijn, kleur, vlak, licht en donker.

Je vindt Anja via Instagram

Hanneke van Gent - Fotografie

mist.jpg

Over mijn foto's: Kijken en waarnemen gaat vaak gepaard met de stemming van waaruit je waarneemt. Onze hersenen zijn ingesteld op herkenning - de huidige beeldcultuur overspoelt ons met veel iconen - immers wat we niet kennen zien we feitelijk niet. 

Behalve als je tijd neemt om waar te nemen. Ik fotografeer vanaf mijn veertiende en realiseer me steeds weer dat ik elk beeld uit zijn context van dagelijkse omgeving trek. 

Feitelijk een fotografisch beeld om nieuwe ontdekkingen te doen en schoonheid te ervaren. Met een alertheid waar te kunnen nemen. 

Fotografie is voor mij een medium om ontdekkingen te doen uit de realiteit die zich aan ons voordoet en biedt inspiratie voor mijn schilderijen. Ontdekkingen waartoe ik de kijker graag verleid. 

Mijn artistieke ambitie is feitelijk toch een zoektocht naar verruiming van dingen die we denken te zien. 

Mijn schilderijen zijn om die reden abstract in lagen opgebouwd. 

Om mijn artistieke werk autonoom te kunnen uitwerken, werk ik de laatste jaren met een verpleegaantekening in de terminale zorg bij mensen thuis en is mijn ondersteuning van deze eindfase het streven - naar ‘levenskwaliteit' voor mij persoonlijk een belangrijk item. We zijn immers allen stervelingen.

Voor mijn Stichting Aardpeerprojecten maak ik weer, na een paar jaar stagnatie, meer interviews met mensen met een andere kijk/visie.

Inspiratiebronnen zijn voor mij er veel en divers  Willem de Kooning, Kiefer, Mandela, Anna Waltraud Mitgutsch, theatergroep Discordia eva. 


Mogelijkheden met mijn foto’s

Naast een mooi strak geprinte foto op aluminium, kan deze print ook meer klassiek in een passe-partout, achter museumglas op het duurzame Hahnemuhlepapier gedrukt worden. Ook behoren prachtige toepassingen op meubeltextiel, perspex en glas e.d. tot de mogelijkheden. 

In principe zullen de foto’s, in welke uitwerking ook, een beperkte oplage van 5 stuks hebben. Ik denk graag met u mee over duurzame toepassingen voor unieke realisaties.

Nieuwsgierig naar al het werk van Hanneke? Kijk alvast eens op haar website.


Earlier Event: April 25
Zomerse Zondag Rit

 

Nieuwsbrief

 

Contact

tHUIS aan de AMSTEL
Korte Ouderkerkerdijk 45
1096 AC Amsterdam 

Algemeen@thuisaandeamstel.nl
020 354 7520

Reserveringen en verhuur:

06 1143 6065 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 08.30 - 23.00 uur
Vrijdag    08.30 - 01.00 uur
Zaterdag 09.00 - 01.00 uur
Zondag   09.00 - 23.00 uur

Keuken open dagelijks tot 21.30 uur, van 1 jan tot 1 mrt tot 20.30 uur.
Reserveren voor café vanaf 6 personen 020 354 7520

Powered by Plint.cc & Noun- Amsterdam