tHUIS aan de AMSTEL

tHUIS aan de AMSTEL is een culinair en artistiek café in de voormalige “Ingenieurswoning” van de Zuidergasfabriek in Amsterdam Oost. Hier kun je 7 dagen per week genieten van koffie, wijn en bijpassende gerechten. Breng een bezoek aan onze expo's en proeverijen. Kom vergaderen, brainstormen en elkaar ontmoeten met een ontbijt, lunch, borrel of diner in één van de authentieke kamers of in de tuin.

Geschiedenis 

De Ingenieurswoning is tot stand gekomen in de periode 1907-1913 als onderdeel van de gemeentelijke Zuidergasfabriek. Tot midden jaren '60 woonden hier verschillende directeuren met hun families. En vlak na de oorlog haalde de toenmalige directeursfamilie vele kunstenaars en musici in huis, er moest tenslotte zuinig met woonruimte worden omgegaan!

In 1965 werd de Zuidergasfabriek overbodig door de overschakeling van kolengas op aardgas en werden andere functies aan het terrein toegevoegd. Het grootste deel van het voormalige gasfabrieksterrein is vervolgens in 1989 in gebruik genomen door het Gemeentelijk Energiebedrijf (nu: NUON/Alliander). De Ingenieurswoning bleef in eigendom van de gemeente Amsterdam en is tot 2008 bewoond geweest door kunstenaar Joost van Roojen.

 

Een nieuw leven voor dit Rijksmonument

Met de aanleg van de nieuwe wijk Amstelkwartier zocht de gemeente een nieuwe eigenaar en exploitant om de Ingenieurswoning een nieuwe publieke functie te geven. Het behoud van de voormalige woning wordt van algemeen belang geacht wegens de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. In 1988 heeft het pand de status van Rijksmonument gekregen.

Stadsherstel N.V. is sinds medio 2013 de nieuwe eigenaar van de Ingenieurswoning en heeft in die rol zorg gedragen voor de restauratie van het pand.

De Ingenieurswoning is zoveel mogelijk in oude stijl teruggebracht. Door het achterstallige onderhoud was dit een flinke klus. Het resultaat is echter verbluffend omdat het pand zelf in zeer goede conditie verkeerde en alle originele details bewaard zijn gebleven. Ook de tuin is aangelegd naar originele ontwerpen. 

Overal waar de deuren openstaan kun je binnenkijken. Loop zeker even door naar zolder, hier onder de balken van het dak komt het gevoel in een oud woonhuis te zijn echt tot leven. De heren wc op de 1e verdieping is tevens een kijkje waard.

In de komende periode zal het Zuidergasfabriekterrein verder worden ontwikkeld. Over een paar jaar is dit terrein een openbaar park met daarin de laatste overblijfselen van de Zuidergasfabriek als opvallende elementen: de watertoren, het administratiekantoor, het portiershuisje, het haventje, de regulateurshuizen en de adjunct-directeurswoning. Vanaf het originele witte ophaalbruggetje is dit voorlopig alleen nog even op afstand te bewonderen.

 

Nieuwsbrief

 

Contact

tHUIS aan de AMSTEL
Korte Ouderkerkerdijk 45
1096 AC Amsterdam 

Algemeen@thuisaandeamstel.nl
020 354 7520

Reserveringen en verhuur:

06 1143 6065 of reserveren@thuisaandeamstel.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 08.30 - 23.00 uur
Vrijdag    08.30 - 01.00 uur
Zaterdag 09.00 - 01.00 uur
Zondag   09.00 - 23.00 uur

Keuken open dagelijks tot 21.30 uur, van 1 jan tot 1 mrt tot 20.30 uur.
Reserveren voor café vanaf 6 personen 020 354 7520

Powered by Plint.cc & Noun- Amsterdam